Montserrat-i szikla-szellemek

Most már talán két hete is van, hogy két barátommal Monsterrat-ba kirándulunk. Rendkívüli lények laknak ott sziklákba mélyült szellemekkel. Megmutatok közülük egy párat – a Barcelonától kb. egy-másfél órányira fekvő kirándulóhelyről és kolostorról, amely a Fekete Madonna szobrát őrzi a gyermek Jézussal, majd máskor írok.

Ők mind Montserratban laknak, vigyázó, töprengő, örök-üres szikla szemekkel meredve a tenger felé, vagy éppen békés kontemplációba merülve a mindenség titkai felett:

Ezzel a kis felvonóval lehet feljutni többek közt (vagy gyalog, vagy egy másik felvonóval, ami kerekeken szalad és nem a levegőben himbálódzik):

A hegyekben (1100m) már megérkezett a tavasz:

Holdat is láttunk, a holdtölte után fogyatkozóban:

Holdbéli táj, útban az egyik csúcs felé:

És íme, ősziklaságuk:

Köpcös kapuőr, felhúzott vállakkal, csak a homloka, orra és szemgödre látszik (profilból) – tőle balra középen meg a napimádó lapos arcú aki csak felfelé néz:

Békés mosollyal kontempláló öreg, aki még azt is eltűri hogy holmi mohák és vad füvek telepedjenek meg kalapja szélén. Ő talán Afrikából jött.

A köpcös kapuőr, aki valójában mosolygó szumó-bajnok kétajtós szekrény, kis lófarokkal a feje búbján, háttérben derengő holddal:

… és az örök aszkéta, aki soha nem lankadó várakozással tekint a tenger felé, várva az új érkezőket. Arcán szikárság, az idő vasfoga, és némi megszeppentség látható nyomokban. Lehet hogy elfáradt a nyaka ennyi év(ezred) után.

This entry was posted in Barcelona, fotó, Montserrat, tavasz. Bookmark the permalink.

1 Response to Montserrat-i szikla-szellemek

  1. Tamás says:

    Gyönyörű táj, fantasztikus képek… Szinte érezni a sziklák rezgését. Egyszer talán mi magunk is megjártunk egy-egy ilyen időtlen sziklát szellemlényként. Türelmet és elfogadást tanulva a végtelen őreiként 🙂 Tudva, hogy ha sosem szólunk is egy szót, minden mondandónkat át tudjuk adni. Most pedig emberként meglátogatjuk valamikori önmagunkat, hogy nyitottságot tanulva meghalljuk, amit hangtalanul üzentünk magunknak az időtlen múltból. Jó dolog hallani, és még szebb érteni.

    Itthon is minden rendben, ne félj. Egy darabkád úgyis mindig itt lebeg felettünk, erőt és óvást adva nekünk, mi pedig igyekszünk visszaverni a ragyogásodat, hogy csillapíthassuk honvágyadat. Én is örülök, hogy hallok rólad 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s