Az új hobbim

Annyira bonyolult tud lenni néha az élet, olyan csavarokkal és nehézségekkel, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Minél fáradtabbak vagyunk, annál inkább elalszik bennünk a pozitív hozzáállás és szürkében kezdjük látni a kihívásokat. Ilyenkor vakok leszünk a lehetőségekre, az újra, és ugyanabban a gondolatkörben akarjuk megoldani a felmerült helyzetet, mint amiben az létrejött.
Pedig azt már Einstein is megmondta, hogy egy adott gondolkodási rendszerben létrejött problémát nem fogunk tudni megoldani ugyanazzal az attitűddel.

Mit akkor a teendő?
Először is, minél stresszesebb vagyok, annál inkább problémának élem meg még a legegyszerűbb kérdést is (pl.: mit főzzek holnapra?).
Azután, a stressz fáraszt, sok esetben mivel nem vagyok békében magammal a körülöttem lévőkbe is beleharapok (ne hogy már nekik jó legyen, ha nekem rossz) – mert mindenkit megpróbálok lehúzni a magam energiaveszteséges szintjére. Csak még több gabalyt okozok ilyenkor, ezt jobb abbahagyni.

A stressz és a fáradtság pedig végképp ellehetetleníti azt, hogy gondolkodási sémát váltsak és új lehetőségeket fedezzek fel. Minél egyszerűbb valami, annál inkább bonyolítjuk, nem tudom miért jó ez, de sokszor így van. Ami nálam bevált:

1) Semmiképpen ne ugorjunk neki fáradtan, idegesen a problémák megoldásának, mert csak rosszabb lesz.
2) Keressünk valami olyan elfoglaltságot, ami kihoz a nyomasztó állapotból: vegyünk egy fürdőt, együnk egy fagyit, sétáljunk esetleg sportoljunk egyet.Egy lazító masszázs is sok feszültséget kivisz, nem is beszélve az érintés gyógyító hatásáról (ha épp nincs mellettünk senki, hogy megölelgessen és megnyugtasson, hogy előbb-utóbb minden rendbe fog jönni, különösen jól jön egy masszázs).
3) Amilyen hamar lehet, irány az ágy! Éjfél előtti alvás a legpihentetőbb, lehetőleg 11-től, és legalább reggel 7-ig. Egy 8 órás nyugodt alvás minden másnál jobb.
4) Ha abszolút tehetetlen vagy, kérd ki közeli barátok, családtagok véleményét. Ettől még nem kell azt csinálnod, amit ők javasolnak, de egy második-harmadik szempont meghallgatása mindig jót tesz az elakadásoknál, hátha pont ez juttatja majd eszedbe a megoldást.
5) Egyszerre csak egy feladattal küzdj, különben szétesel. Nem lehet állandóan, életvitelszerűen tüzet oltani, mert az nemcsak az egészségedre káros, de az egész életedre. Tipikus “menedzserbetegség” melegágya.Elég a mai napnak a ma baja – vagyis maradj a jelenben.
6) Adj magadnak időt, akkor is, ha az idő tényező mindennél jobban nyomaszt – hogy végrehajthasd 1-5ig a fenti javaslatokat. Minden új reggel, amikor kipihenten ébredsz, új lehetőségeket hoz az életedbe akkor is, ha a megoldandó feladatok ugyanazok.

Háromnegyed távnál járok. Állandóan Risztov Éva hosszútávúszó olimpiai bajnoknő száma lebeg a szemem előtt. Hogy nagy levegő, kitartás, semmi más nem számít, csak az, hogy szép nyugodtan a magam tempójában beevezzek a célba, ne zavartassam magam semmitől és senkitől – és minden jól alakul. A lehető legjobban. A kemény munka nem spórolható meg, ezt eddig is tudtam, nem meglepetés, élvezem is, hogy mindenkit lerázhatok és alapos okom van rá, és teljesen befelé fordulva, szinte alvajárón foglalkozom minden mással. Külön nagy ajándék, hogy a barátaim és a családom elfogadják és drukkolnak. Ezúton is köszönöm! De azért a stressz-faktor talán még sosem volt ilyen magas… és talán már mondtam, hogy ha valami van, akkor rögtön csatlakozik hozzá három-négy másik ügy: valahogy sűrűsödési pontok alakulnak ki az Erőben 🙂 és Jedi lovag legyen a talpán, aki megőrzi a belső figyelmet, fegyelmet és békét. Ezért aztán, miután a hét elején jól kiütöttem magam egy teljes, már megírt fejezet átírásával, az elmúlt napokban különösen odafigyelek, hogy időben menjek aludni. Ez szinte mindent egyensúlyban tart, de enélkül nem megy semmi. A kedvenc hobbim az alvás mostanában megint, csak nem tudok eleget aludni.

This entry was posted in alvás, ír, önismeret, úszás, egészség, idő, Jedi lovag, menedzserbetegség, Risztov Éva, stressz. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s