szeptember 27.

Szeptember 27 emlékezetes nap. Újjászületés nap. Ünnep. Az élet ünnepe.

Sajnos ha többet írnék, itt most ráaludnék a klaviatúrára, úgyhogy magamat is, titeket is megkíméllek ettől.
Csak egyetlen egy dolog. Hogyan lehet vajon a több életet (reinkarnáció) a keresztény hittel (feltámadás) összeegyeztetni? Nyilván nem a semmiből jött a lélek, és nem a semmibe tart, az anyag(nélküliség)megmaradás elve ellentmondana annak. A semmiből nem lehet “semmit” alkotni.
Azon morfondíroztam ma, hogy mi van akkor, ha – tekintettel arra, hogy a lelkünk folyamatosan fejlődik, de mégis csak MI vagyunk, vagyis ÉN vagyis a VAN vagyok. Tehát ez változatlan. Lényegében. De csak ott. Tegyük fel tehát, hogy a lélek folyamatosan tanul, finomodik, és ehhez mérten a külseje is, a fizikai lenyomata – finomodik. Meglehet, badarság. Csak azért jutott eszembe, mert előkerült egy pár régi (meglehetősen régi) hasonmásnak beállított kép pl. Nicholas Cage (1800-as évek beli fotó) -ről és Mark Zuckenberg (1440-as évek beli festmény ! )-ről, miszerint “vámpírok” vagy “hegylakók” volnának, micsoda bizonyíték! Na ja. Mindig is voltak emberek, akik hasonlítottak egymásra, néha mint két tojás. Magyarázat? Számtalan oka lehet, olyan is, amit már ismerünk, és olyan is, amit még nem. Ma játékosan az jutott eszembe – akármekkora hülyeség is, hogy ugyanabban a testben járjuk az életet újra és újra – és ez az a test, amely fel fog támadni majd a végítéletkor – hiszen ha azonosak vagyunk önmagunkkal, s egyre igazabbakká válunk, szépen lefoszlik kint s bent is minden sallang (mint Corinnáról, Szepes Mária híres regényében). Badarság? Mese. Hát erre a jó a végtelen fáradtság: kifordítani sarkaiból a világot…
Szeptember 27.
Csütörtökön, 29-én az arkangyalok, Gabriel, Michael és Rafael ünnepe. És mindannyiunkat kísér egy – legalább egy – védőangyal, vagy ha jobban tetszik úgy, őrangyal. Mert már anyánk méhében is…, a születésünk előtt is… és minden hajunk szála…. Arról nem is beszélve, hogy aki már életében meghalt s újjászületett, de úgy istenigazából! nem csak ukk-mukk-fukk (pl. halálosnak tételezhető helyzetekből menekült meg szinte karcolás nélkül, vagy az Isten újjászülte, baleset nélkül is lehet ilyen, például egy megtéréssel), annak bizony lehet KETTŐ őrangyala is, egyik jobbról, másik balról. Mert minden születéskor egy angyal rendeltetik mellénk, hogy őrizzen, segítségen minket életünk útján – természetesen tiszteletben tartva a szabad akaratot.

Szombaton pedig Kis Szent Teréz ünnepe. Közeledik az ősz, itt az október, aranysárga levelekkel és érett, kövér, csillogó gesztenyékkel.

This entry was posted in élet, halál, hit, kereszténység. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s