7/7

Július 7. Mágikus dátum, a hetes kifejezetten varázslatos szám, a varázsmesék kedvelt száma. Prím.
A Tarot-ban a Diadalszekér jeleníti meg mintázatát: földbe ágyazott kocsi, kerék nélkül egy fekete és sárga oroszlán kiterítve előtte, benne egy harcos ül harci díszben, feje felett a kocsi négy sarkához erősítve baldachin, hogy védje a nap sugárzása és egyebek ellen. A kocsi irányban, bár még nem érkezett meg. A nap szekere. Illés szekere. Tartsd az irányt, sínen vagy.
Ha a varázsmesék felől közelítjük meg, a hetes a varázslatos dolgokat jelöli. Hét testvér, általában a legkisebb szabadítja meg testvéreit valami átok alól. Például a hét holló meséje. Hét próba. Hét törpe (bár ez más). Satöbbi.
Egyszóval július hetedike.
Az európai, közelebbről nyugati gondolkodás, “élés” középpontjában a cselekvés áll – mindig pörögni, menni, zsizsegni, tenni… Ez sem rossz, de néha érdemes hagyni, hogy a csönd beszüremkedjen a kevésbé védett réseken át, és szétterpeszkedjen abban a végtelen belső térben, amelyet mindig meg akarunk tölteni valamivel. Teljesen normális, hogy ilyen körülmények között az első közeledéstől mélységes félelem lesz úrrá rajtunk, és annál jobban törekszünk széthullani, csak nehogy egyedül maradjunk… önmagunkkal. Hiszen annyira nehéz abbahagyni a “csinálást” és csak lenni. Az utóbbi időben erősen zakatol bennem egy zen mondás második fele – az első felére nem emlékszem pontosan, de arról szól, hogy leülünk, és nem csinálunk semmit – és, állítja a mondás második fele, “a fű nő magától”.
Ennek a mondásnak az a lényege, hogy csöndben, a látszólagos mozdulatlanságban csodálatos dolgok történnek, ha egy pillanatra képesek vagyunk megállni és figyelni – befelé. Az csak a látszat, hogy nem történik semmi. A tökéletes újrakalibrálás: a megszokott dolgok szüneteltetése, valami olyant tenni, amit sosem tettem eddig, kipróbálni valami újat, oda utazni, olyan helyzetbe kerülni, ahol még sosem jártam… Újrakalibrálás, mert leállt a motor, ami idáig hajtott, és az óriási csöndben fény hullik elfeledett galaxisokra és törpévé sínylett kisbolygókra, amelyeken már nem terem élet. Ragyogás. Egyszerre a vízesés aláhulló robaja és a legmélyebb csönd.
Ez július hetedike.
This entry was posted in 7, Július, mereng, mese, tarot, varázslat, Washington DC. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s