Koszovó szavaz / Kosovo votes

Nagy az izgalom, gyűlik a sajtó, mint sötétben a nyáj köré az éji vad.
Mindjárt kezdődik – 1 órakor – a második sajtótájékoztató. Eddig tudomásom szerint különösebb atrocitás nélkül zajlik a választás.

Annyit fontos megemlíteni, hogy rendkívül rövid idő, mindössze 39 nap állt a Központi Választási Bizottság rendelkezésére, hogy megszervezzék és előkészítsék a választást. Mindezt eddig nagyon jól abszolválják – igaz, még csak a nap fele múlt el.
Itt is használnak úgynevezett láthatatlan, UV tintát, hogy megjelöljék a már szavazó urnához járult állampolgárokat. 120 helyre 1260 jelölt pályázik összesen.

Az Európai Parlament 7 fős megfigyelői bizottságot küldött, már tiszteletüket tették ma is, Koszovó rapportőre, Mrs. Ulrike Lunacek vezetésével. Holnap reggel kilenckor találkoznak újra a CEC* elnök asszonyával, még mielőtt elküldenék a jelentésüket a sajtónak .
Alig 10 perc van 1 óráig: az izgalom lassan érezhetően a tetőfokára hág.
Itt vannak a főbb tévétársaságok, nemrég hagyta el a sajtóközpontot egy 5 fős KFOR különítmény.

Pillanatnyilag az ENEMO és az Európai Parlament, valamint a nagykövetségek diplomáciai küldöttségei végeznek választási megfigyelést Koszovó egész területén. A magyar nagykövetség is részt vesz a misszióban, mint tették azt tavaly is. Az EBESZ (OSCE/ODIHR) és az IFES kisebb-nagyobb mértékben támogatja a bizottságot a szervezésben és lebonyolításban, így ők nem hoztak megfigyelőket ezúttal – hacsak nem a nagykövetségeken keresztül. Az Egyesült Államok követsége körülbelül 36 megfigyelői csoportot küldött szerteszét az országban, és a USAID koszovói egysége is bőven kiveszi a részét a megfigyelésből.

Egyszóval itt van a nemzetközi figyelem, mindenkinek nagyon fontos, hogy mi történik, és hogy ami történik, az hogyan történik. Bizonyos értelemben ez pillanatnyilag a legfontosabb, szinte fontosabb, mint a végkifejlet. Mintha Koszovó jövőjét konkrétan meghatározná, hogy a mostani választások milyen körülmények között történnek, hogy végül is lehet-e majd szabad és tiszta választásnak nyilvánítani. Pillanatnyilag minden jel arra mutat, hogy ez így lesz, de várjuk a CEC megjelenését, hogy a legfrissebb fejleményekről tájékoztassa a sajtót. És holnap, valamint a hét folyamán természetesen MAJD várjuk az ENEMO, a Európai Parlamenti különítmény és a nagykövetségek által benyújtott beszámolókat, állásfoglalásokat.

MOST a CEC-re várunk. Az egész koszovói sajtó és én. Meg még néhány külföldi sajtós/megfigyelő. A következő sajtó nyilatkozat du. 5 órakor lesz, aztán este 8 órakor. Ott lesz igazi tolongás: a szavazóhelyiségek este 7 órakor zárnak.

Az egyik kedves tévés fiatalembert már ki kellett ábrándítsam, hogy én nem sajtós vagyok.. előtte jól körbefényképezett, majd odajött, hogy néhány kérdést tegyen fel. Szegény tényleg elszomorodott, hogy nem talált interjú alanyt.

No azt hiszem közeleg a CEC…
____________________________________________________________________
*CEC = Central Election Commission = Központi Választási Bizottság = KVB

This entry was posted in Pristina, sajtó, választás. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s