szeptember

Augusztus különös hónap: éppen az április fordítottja, szinte hallani, amikor beszökik az ősz. Azután erős szürke fátyollal és aranysárga levelekkel közeledik őszanyó… mégis a városokba újra visszatér az élet, felpezsdül minden, az utak tele lesznek iskolatáskás kisebb és nagyobb gyerkőcökkel, újabb iskolaév indul, vagy egyetemi év, vagy tanfolyam év, egyszerűen csak új év, és új fogadalmak.

Valahogy sokkal inkább a megújulást, újjászületést juttatja eszembe, mint a szilveszter. Ez tele van zsibongással, új élettel – de elcsendesedéssel is, mert készülünk a télre, a befelé tekintésre, apróbb elvonulásokra… Szeptemberben régen mindig megfogadtam, hogy rendesen tanulok, hogy mindent újra kezdek és most igazán jó lesz (vagyis jól fogok teljesíteni), hogy hetente legalább kétszer eljárok úszni, hogy újra kezdem a nyelvtanulást, hogy tisztességesen eljárok tánc órára.. stb. Aztán, már az egyetemen, Szeptemberben újra és és újra felbuzdulva választott tantárgyaim újdonságán, megfogadtam, hogy járok órákra, rendesen jegyzetelek, egész félévben folyamatosan olvasok, hogy ne egyvégtében kelljen mindent a vizsgaidőszakban (alig-alig, hellyel-közzel sikerült csak, az érdeklődés másfél-két hónap alatt általában erősen megkopott.. ).

Szeptember nekem az újrakezdés hónapja, amikor újra gyerek vagyok, újra fiatal vagyok, újrakezdhetek minden életfeladatot, újra teletölthetem hétköznapjaim mindenféle “különórákkal”, kedvtelésekkel; szeptemberben végre visszajönnek a barátok a “nyaralás”ból, és megtelik a város viháncoló, sürgő-forgó élettel.

Új év van most, itt csusszan az ajtóm előtt locsogva, topogva, óriási esőszemekkel. És újra fogadalmakat teszek, mélyebben és őszintébben mint a világi újévkor, hogy minek adom át magam Szeptembertől kezdve, mire figyelek, mire törekszem, és mennyit de mennyit fogok sportolni!

____________________________________________________________________

Egyébként Szeptember 8-án köszönt be a Zsidó újév. Micsoda szinkronicitásban vagyunk :).
Itt olvasható több erről az ünnepről.

This entry was posted in újév, szeptember. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s