Daszvidanya!

Megkapóan szép az orosz nyelv.. azzal a két órával, amit még két éve kísérletként tettem, hogy elkezdjem megtanulni, úgy tűnik annyi borzasztóan kevéske alaptudást még is sikerült összeszednem, hogy legalább többnyire ki tudom betűzni és tudom értelmezni a cirill feliratokat. Nagy siker! Sokszor semmi sincs feltüntetve latin betűkkel.

A tegnap nap is tartogatott meglepetéseket: a reggeli “hivatalos” taxi kioszknál rendelt taxi is átvágott, dupla áron szállított – pedig nincs a homlokomra írva, hogy ide lőjetek… no mindegy. Délután a találkozó után már sikerült meggyőznöm Gregorit, hogy több kísérletet nem szeretnék tenni a helyi taxisokkal, így sikerült egy autót kérni amivel visszavittek a hotelbe, ma reggel meg a reptérre. De menjünk szépen sorban.

A találkozó jól sikerült, és szükséges is de mindig van egy olyan érzésem, hogy sokan elbeszélnek egymás mellett, és csak páran értik igazán, mi is az értelme egy-egy ilyen egyeztetésnek, párbeszédnek. Ahogy az EBESZ-es kollégával megbeszéltük, sajnos gyakran inkább párhuzamos előadások történnek, semmint reflektálás mindarra, ami elhangzott, vagy egyáltalában: néha egy-egy ország képviselőjének beszámolója peremvidékein sem érinti az adott témát. Ezt persze türelmesen, szeretettel végighallgatjuk ilyenkor: mindegyikben tud lenni valami érdekes, és már több órára vagyok hitelesítve, vagy akár napkora is.
Amikor beültem az terembe, akkor ért a meglepetés az OROSZ nyelvű programot olvasgatva (nekem már nem jutott angol), hogy én is elő kell adjak… 7 percben… de mégis, hét perc rengeteg, amikor nem készültél ilyesmire… Szerencsémre egyrészt a kollégák pár címszóval kisegítettek sms-ben, és én is összeszedtem széthevert gondolatmorzsáimat, és remek támaszt találtam – ismét – a filozófiában, a politikafilozófiában, az objektivitásra és szintézisre biztatva. Közben pedig az Nikolával megállapodtunk, hogy amint tudunk találkozunk délután, és bejárjuk a várost.

Csodálatos hely Pétervár, maga a nyers romantika, semmi finomkodás, mint Velencében, a terek óriásiak, ebben Washingtonra emlékeztetnek, de közben az egésznek Velence hangulata van, de sehol nincsenek sikátorok, a csatornák – főleg pedig a Neva olyan széles, hogy amikor Trockij hídjáról olvastam eszembe sem jutott hogy ekkora lesz… Remek sétát tettünk, óriásit, közben egy jégeralsó-félét is beszereztem, mert kezdtem nagyon kihülni a +2-0 fokban, elfelejtettem, milyen hideg is tud az lenni. Varázslatos az egész. Ettem kaviáros palacsintát, és este a Vodka múzeum végtelenül jó hangulatú éttermében költöttünk el egy remek zenés vacsorát. És kérem szépen, a héjában sült krumpli ikrával és tejföllel fenségesnek bizonyult, alig tudtuk betelni vele. Persze vodkát is kóstolgattunk, részünkről a Stolychnaja nyert – főként az erőteljes íze miatt.
Remek társaság voltunk egymásnak, egyedül nem olyan jó felfedezni egy várost, de ez így tökéletes volt, jobban nem is kívánhattunk volna. Jó lesz majd egyszer a fehér nyári éjszakák idején visszatérni, ez a város megér még minimum három napot! Az Ermitázst csak kívülről tudtuk már csak megcsodálni, így is gyönyörű.. a festményekből álló gyűjteménye meg a világon a harmadik… úgyhogy nem is baj, hogy most nem jutott csak fél óra erre, mert az úgyis kevés lett volna.

Egyszóval, minden jóra fordult a végére 🙂 és a sofőr, aki ma reggel kihozott, nagyon lelkesen beszélgetett velem kifelé, én mosolyogtam, volt amit sikerült megbeszélnünk, de többször mondtam, hogy nem értem (ez valahogy képzeljétek eszembe jutott, nagyon büszke vagyok rá 🙂 ). A mosoly mindig a legjobb válasz, a megfelelő biccentéssel kiegészítve. Még egy szendviccsel is megajándékozott a sajátjából – vagy egy kis piroggal, még nem tudom, de szép kék szalvétában van.

Irány Prága, és onnan Budapest. Daszvidanya, St Petersburg, je t’aime.

This entry was posted in munka, Szentpétervár. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s